h1

O trenutni bilanci pahorjanstva

20 februarja, 2009

Prvič objavljeno na: Radio Študent, Terminal, 19. februar 2009

Borut Pahor je že nekaj časa na najboljši poti, da postane politično truplo. Poleg dela javnosti je to sedaj že jasno tudi nekaterim njegovim koalicijskim partnerjem. Zaenkrat kaže, da edino njegova lastna stranka še goji nekakšne nejasne kalkulacije, v katerih tega še ne uspejo opaziti. V kratkem času od svojega ustoličenja je namreč premier popolnoma prostovoljno zagazil v toliko nepotrebnih blamaž in težav, da je zakockal še tisto kredibilnost, ki jo je od prej sploh imel. Bizarni obrati tipa Rupel ali Logar so ob trmogljavljenju in “veri v idelale” nujno morali pripeljati tudi do bolj resnega političnega knock-outa. Ko se je ob potrditvi zaključnega računa Janševe vlade in siljenju Hrvaške v NATO ta priložnost ponudila, jo je Janša v maniri čisto pravega partnerskega odnosa seveda znal izkoristiti.

Dosedanja bilanca pahorjanstva je torej zbirka nehotenih zmot, trmoglavljenja ali pa kar očitnih zablod, ki jih dežurni premier skuša nerodno prikriti s precej osnovnimi piarovskimi triki. Ni pa vrli premier še ugotovil, da ima politika, od katere ostane zgolj leporečenje in spotikanje od ene do druge blamaže, kratek rok trajanja. To je očitno v novih nadaljevanjih seriala “odnosi s Hrvaško”, kjer se je poskus poceni nabiranja simpatij slovenceljnskih jastrebov seveda moral vrniti kot bumerang, ki spodjeda operativno zmožnost delovanja vlade na povsem drugih področjih.

Dejstvo, da si vladni krmar sam postavlja popolnoma nepotrebne ovire ob odsotnosti sleherne pozitivne agende, razumejo tudi nekateri znotraj vlade. Jasno je, da razvpito podpredsednikovo pismo ni bilo nikakršna zasebna korespondenca med dvema starima kolegoma, temveč že kar obupan poskus tiste klike v vladnih strankah, ki vendarle razume, da se trenutni garnituri ne piše dobro, da bi premierju vendarle razložila nekaj osnovnih zadev o politiki. Prejšnji bolj diplomatsko niansirani poskusi so bili očitno neuspešni. Ko podpredsednik neke vladne stranke javno govori o obstoju tihe koalicije med obema največjima strankama, ki sta nominalno sicer na različnih bregovih, to lahko pomeni le, da z sedanje stanje ne more trajati: ali bo premier zamenjal kurs ali pa vladne zaveznike. Morda pa bo vlada zamenjala premiera.

Zaenkrat vendarle kaže, da tudi tovrstna direktnost na dežurnega manekena ne bo imela resnega vpliva. Zelo jasno je, da so napetosti znotraj vlade jasne in zelo realne. Očitno je, da so nad Pahorjem ogorčeni nekateri njegovi vladni zavezniki, ki hkrati občutijo nejevero in nemoč, kaj kmalu pa bi te dokaj neproduktivne občutke utegnili kanalizirati v konkretne politične spletke. Zanje je Pahor že politično truplo, le da se tega on sam še ne zaveda. Prej ali slej bo to moralo postati jasno tudi njemu. Vladni zaenkrat-še-zavezniki si že zastavljajo vprašanje, kako se znebiti Boruta in hkrati obdržati lastno oblast?

V iskanju odgovora na to vprašanje bodo minevali tedni in meseci. Medtem bodo razpoke čedalje bolj očitne, te pa bo z uporabo znane izsiljevalske metode, ki jo v zadnjih tednih mojstrsko uporabljata Janša in klovn Podobnik, pridno izkoriščala opozicija. Ker bo to potekalo na ozadju čedalje večjih socialnih napetosti, ekonomske krize, odpuščanj in poslabšanja življenjskih razmer za precejšnje število ljudi, bo naloga opozicijksih jastrebov toliko lažja.

Kaj imamo s temi igricami v politični eliti navadni volilci in nevolilke, poleg tega, da vestno opazujemo, kako se nam razodeva še ena lekcija iz lokalne različice psevdo-demokracije? V živo lahko opazujemo, kako se pripravlja naslednji naskok poražencev zadnjih volitev na oblast in kdo je pri tem najbolj zaslužen. Pahor je od prvega dne svojega mandata začel tlakovati avtocesto za nov pohod Janše na oblast. Resnici na ljubo, se to ne dogaja prvič, če se spomnimo samo vloge esdejevskih ministrov in Pahorja samega pri vseh lažeh in podžiganju sovraštva v zvezi z izbrisanimi izpred štirih let, kar je izdatno pomagalo pri takratnemu Janševemu pohodu na oblast.

Ali bo do velike vrnitve prišlo šele po novih volitvah čez štiri leta ali kaj prej, zaenkrat še ni mogoče reči. Po kilavem prvem poskusu pred davnimi leti, je Janši v drugo uspelo marsikaj v tej državi ukrojiti po svoji avtoritarni meri. Pričakovati gre, da bo v tretjem poskusu zadevo peljal še dlje. Za razliko od zbeganega Pahorja, Janša dobro pozna svoje interese in kako za njihovo zadovoljitev uporabiti državo. Ti interesi pa so diametralno nasprotni interesom tistih, ki si želijo živeti v odprti in vključevalni družbi. To lekcijo smo v minulih štirih letih vendarle absolvirali.

Ko se bomo torej čez leta spraševali, kako smo se znašli tam, kjer pač bomo, bomo del odgovora nedvomno našli v aktualnem “želim-ugajati-vsem” samo-oklicanem idealizmu dežurnega začasnega premiera. Preden bo kot navidezno zaslužen veteran varno umaknjen od glavnih odločitev, pa bo dobro učvrstil teren za nadaljevanje opustošenja političnega in družbenega življenja v deželi na zakotni strani Alp. Tako to gre.

2 komentarja

  1. Jastrebi.
    Bom naštel koalicijske:
    1. Drago Kos, predsednik nadpovprečno neučinkovite protikorupcijske komisije, ki po naključju zazna korupcijo samo pri predstavnikih enega političnega pola.
    Človek, vključen v nemajhno število namišljenih afer, katere namen je bil spodkopavati kredibilnost določene politične opcije.
    Depala vas, zaradi katere je takratni obrambni minister Janša doživel interpelacijo. To, da ni bil obsojen kasneje nobenega kaznivega ali protipravnega dejanja za splošen, pravičniško levi svet ni imelo pomena.
    Primer Ranc in prisluškovanje: Kos bil spoznan za odgovornega pri tem dejanju, a kazni pač ni bilo.
    Primer Patria: Cunami pred volitvami in blamaža s pomočjo finskih kolegov, kateri so bili nehote vpeljani v predvolilno bitko. Dokazov še kar ni a namen je bil dosežen. V očeh javnosti je Kos izpadel kredibilen.
    2. Cvikel- idejni vodja projekta Patria. Družinske povezave z konkurenčnim podjetjem na razpisu za oklepnike 8X8 ter poskus politične diskvalifikacije prejšnje vlade. Projekt uspel, dokazov zopet nikjer, oz. so dobro skriti…za, če ne prej čas pred naslednjimi volitvami. Danes sekretar vlade. No, odkril je fotokopirni stroj v državnih arhivih. Kjer se je bojda množično kopiralo. Resnično koliko in kaj se pa ne ve. To, da je imela prej levica 12 let monopol nad tem že legendarnim fotokopircem pa tako ali tako nikogar ne zanima.
    3. Zoran Janković. Aktivno udeležen pri predvolilni kampanji. Zamera bojda izhaja iz vzetih 50 miljonov evrov, ki naj bi pripadalo Ljubljani. Poskus decentralizacije države, kar pa je očitno izpadlo kod neposrečen projekt. Član foruma 21, Kučanov tesni zaveznik. Človek dejanj, človek vizije. Večkrat omenil, da po tem odvzemu denarja ni imel stikov z vlado. No, je že po dveh mesecih sprejel na obisk zdajšnjega premiera. Jasno, Pahor je prišel do njega, dolgovi iz predvolilnega obdobja nekako pač morajo biti poplačani.
    To pa še ni vse: na delavskih demonstracijah v času prejšnje vlade korakal na čelu kolone. Dejstvo, da se eden največjih turbokapitalistov ponosno reži na čelu takšnih manifestacij in glasno podpira delovno ljudstvo…ni nikogar vznemirilo. To je logično, ker pripada določeni opciji, ki se načelno bori za pravice izkoriščanih delavcev.
    Preprosto perverzno.
    4. Tone Rop, bivši finančni minister in premier. Insinuacije in prisluhi v zadevi dogovarjanja Janše s hrvaškim kolegom glede incidentov na morju. Dokazi? Niti ne. No, afera je bila pa le sprožena.
    5.Več ljudi, po večini obskurnih pripadnikov politične scene: Orožarski posli.
    Večletna saga, podobna Vojni Zvezd, ki se kar ne konča. Odgovornost Janše a tudi tukaj nikoli dokazana. A madež še kar ostaja in se vije v nedogled.
    V primerjavi s temi in ostalimi neomenjenimi levičarskimi jastrebi so desničarski videti kot vrabčki. No, v primeru Grimsa vrabčki s počičkanimi tabelami.
    Pahor ne tlakuje terena za naslednji mandat opustošenja političnega in družbenega življenja v Slo. On že pleše po tem terenu, ki je bil narejen v letih vladanja levice v prejšnjih mandatih.
    Ampak to ni ples, ampak odbijanje od problema do problema in nazaj. Slon v trgovini s porcelanom, bi bila primerna prispodoba.
    Floskule, da je družba odprta in vključevalna in kipeča človekovih pravic le takrat, ko so na oblasti levičarji (in očitno niti sedaj ne, ko je premier Pahor), žal ne drži vode.
    Človekove pravice se gradijo z blaginjo države, z ustreznim odzivom na krizo in izgubljena delovna mesta in ne paničnim podeljevanjem odškodnin za izbrisane.
    Družba je odprta in vključevalna takrat, ko se spori s sosedi rešujejo in ne zaostrujejo.
    Parole devetdesetih Lds-a ”Vsi drugačni, vsi enakopravni” žal ne zaležejo več.
    Država rabi odzivnost, družba potrebuje nov zagon.
    In,kot pravilno ugotavljate v vašem postu, poceni PR fore več ne zaležejo.
    lp, jer


  2. “Floskule, da je družba odprta in vključevalna in kipeča človekovih pravic le takrat, ko so na oblasti levičarji (in očitno niti sedaj ne, ko je premier Pahor), žal ne drži vode.”

    To ni nikjer zapisano v mojem postu. Pravzaprav menim, da je bila ravno lds-sd klika tista, ki za dolgo unicila moznosti, da bi SLo kdaj res postala bolj odprta druzba. Se posebej v mandatu 2000-04, ko so s laganjem o izbrisanih, vojnim hujskastvom, kleceplazenjem v NATO in se in se ostalimi zadevami prakticno izpraznili koncept pravne drzave. Sami so pripravili pot Jansi na oblast. Ljudstvo pac ima raje odkrite in odlocne fasiste, kot nikomur-se-nocem-zameriti omahljivce, ki pa v praksi izvajajo zelo isto politiko.

    Z moje perspektive (ki jo v mojih postih vseskozi utemeljujem) so vse stranke, tako navidezno levicarske kot desnicarske, precej poenotene (s pridrzkom, da se trenutno vsaj glede izbrisanih dogajajo neki spodbudni premiki…a zaenkrat samo pri eni stranki). Razlika je v tem, da so eni itak ze nomimalno skrajno desni (torej nacionalisti, militaristi, vzbujajo sovrastvo, izkljucevanje), drugi pa to so, a se skrivajo pod preobleko levicarstva.

    lp, M



Komentiraj